Voor de Persdienst reisde ik in 2014 en 2015 10.000 kilometer langs de routes die vluchtende Syriërs gebruiken in hun poging binnen te komen in Fort Europa. Van Harmanli (Bulgarije), Lesovo (Bulgarije), Edirne (Turkije), Istanbul (Turkije), Gaziantep (Turkije), Islahiye (Turkije) en Stockholm (Zweden) en Nederland.
Het werd een ongelofelijke reeks ontmoetingen en verhalen van gewone mensen die ontheemd zijn door een vreselijke burgeroorlog. Het ingetogen verdriet van onderwijzeres Suhkran en de humor van anesthesist Malek in Edirne. De ernst van Abedjoha in Nederland, de poëtische Gwan. Strijder Mohammed Nur die mij in Gaziantep ineens een foto van het lijk van zijn broer laat zien
– Fort Europa werd in 2015 genomineerd voor de Beste Internetjournalistiek, in de categorie ‘Beste Storytelling’
Hoofdredacteur Jan ’t Hart, destijds van De Persdienst: “Het is een ontroerende productie over een oorlog die zelden op zo’n indringende wijze tot je komt. Een ‘longread’ met prachtig fotomateriaal die het leven van de Syrische vluchtelingen scherp in beeld brengt.”
– De Nieuwe Reporter:
De multimediaproductie Snow Fall van de New York Times is inmiddels een begrip in de (internet)journalistiek. De Persdienst, onderdeel van Wegener, komt nu met een vergelijkbare productie: Fort Europa, een longread die de Syrische vluchtelingenstroom vanuit verschillende perspectieven belicht. Hoewel omvang en ervaring van De Persdienst in het niet vallen bij de Amerikaanse gigant, overklast Fort Europa op sommige punten het pionierswerk van Snow Fall en vergelijkbare projecten in binnen- en buitenland.
Fort Europa: beter ‘snowfallen’ over Syrië met De Persdienst – De Nieuwe Reporter